marți, 2 august 2011

Top 10 batalii navale


10- Batalia de la Sluis
Batalia ce a avut loc in data de 24 iunie 1340 este unul din primele conflicte ale razboiului de 100 de ani.Francezii se pregateau sa invadeze regatul englez iar pentru asta si-au adunat navele, vreo 200 la numar langa orasul Sluis.Erau condusi de amiralul Hugues Quiéret.Englezii care il aveau langa ei chiar pe regele lor Edward al III s-au dus in intampinarea francezilor cu un numar aproximativ egal de vase.In urma luptei.Batalia s-a incheiat prost pentru francezi, ei pierzandu-si majoritatea vaselor plus 20000 pierderi umane in timp ce doar 2 vase engleze au fost capturate de mercenarii genovezi, angajati ai francezilor.Batalia a asigurat faptul ca restul razboiului va fi luptat in mare parte pe teritoriul francez.
 
9- Batalia de la Trafalgar
A avut in data de 21 octombrie 1804 intre flota engleza formata din 33 de nave de linie  si flota franco-spaniola formata din 41 de nave ca parte a razboiului celei de-a treia coalitii.Batalia care s-a incheiat cu o incredibila victorie engleza(francezii pierzandu-si jumatate din nave fata de nicio nava engleza pierduta) nu a facut decat sa confirme suprematia navala a britanicilor pe care si-au stabilit-o in ultimele secole.Moartea amiralului englez Horatio Nelson a insemnat cea mai mare pierdere pentru englezi in acea zi.Napoleon avea sa invinga cea de-a treia coalitie in batalia de la Austerlitz la mai putin de doua luni  dupa Trafalgar castigand astfel campania insa nu si razboiul.
 
8- Batalia de la Preveza
In data de 28 septembrie 1538 flota Ligii Sfinte, o alianta formata la cererea papei din care faceau parte venetienii, spaniolii, genovezii si cavalerii de Malta se intalneau langa Preveza(estul Greciei) cu flota otomana care tocmai incepuse campania de cucerire a insulelor grecesti, atunci controlate de venetieni.Flota crestina formata din 302 nave avea sa fie invinsa surprinzator de o flota otomana formata doar din 122 de nave dar care era condusa de Hayrettin Barbaros Paşa, unul din cei mai straluciti amirali a acelor vremuri.Otomanii controlau acum Mediterana, asta pana in 1571(vezi numarul 2).
 
7- Batalia de la Jutland
A fost o batalie navala intre flota engleza si cea germana in timpul primului razboi mondial. A avut loc in data de 31 mai si 1 iunie 1916.Batalia, incheiata fara un rezultat concret era parte din incercarea nemtilor de-a sparge blocada britanicilor si a lasa loc navelor de transport sa opereze.Batalia ce-a curmat vietile a 8000 de marinari ramane cea mai mare din primul razboi mondial ca numar de forte implicate(250 de nave).
 
6- Batalia de la Actium
Această luptă a fost considerată printre cele mai mari bătălii navale ale antichităţii.Dupa moartea lui Cezar conducerea Romei a fost preluata de un triumvirat format din: Octavian Augustus, Marcus Antoniuss si Aemilianus Lepidus.Dupa ce Lepidus este eliminat de Octavian iar Marcus se aliaza cu Cleopatra, regina Egiptului, un conflict intre cei doi era inevitabil.Astfel in 33 î. Hr. izbucneste un razboi civil intre Octavian sprijinit de Senatul Roman si Marcus, sprijinit de Cleopatra.Pe 2 septembrie 31 î. Hr. cele 2 flote se intalnesc intr-o lupta decisive langa Actium, in Marea Ionica.Octavian avea sa castige batalia si astfel Marcus Antonius a pierdut orice şanse de a mai câştiga confruntarea cu Octavian Augustus. Pe termen mai lung, această confruntare a dus la sinuciderile lui Marcus Antonius şi a reginei Cleopatra, la cucerirea Egiptului de către romani, precum şi la preluarea conducerii totale de către Octavian Augustus la Roma.
 
5-Batalia de la Tsushima
Rusii trimit intreaga flota baltica 33000 km in jurul lumii intr-un atac sinucigas asupra navelor japoneze. . Flotele s-au întâlnit în Strâmtoarea Tsushima şi, în timpul bătăliei care a urmat (27 – 28 mai 1905), niponii, inferiori numeric, dar având vase superioare din punctul de vedere al vitezei de deplasare şi puterii de foc, au reuşit să scufunde toate cele opt crucişatoare ruse.Batalia era parte a razboiului ruso-japonez(1904-1905).Din cauza problemelor interne rusii sunt nevoiti sa negocieze pacea(Tratatul de la Portsmouth-5 sept. 1905) pierzandu-si astfel prestigiul in ochii lumii.
 
4- Batalia de la Salamina
În 480 i.Hr., armata lui Xerxes începe marşul spre Europa traversând Hellespontul (strâmtoareaEgee şi Marea Marmara) pe un pod de nave regale (un miracol ingineresc pentru vremea aceea).Dupa ce grecii sunt invinsi la Termopile persii cuceresc Beotia, Plateea si Thespia si incep marsul spre Atena , care fusese deja evacuată.Grecii apoi blocheaza Golful Salonic, astfel încât trupele inamice să nu ocolească punctul defensiv organizat de trupele de uscat şi să fie debarcate direct în Peloponez.Temistocle, un general atenian i-a convins pe greci să încerce o victorie decisivă împotriva navelor persane. Atrăgându-le pe acestea în strâmtoarea Salamina, flota greacă a reuşit să distrugă majoritatea celei persane. Temându-se că grecii ar putea ataca podurile de vase de peste Hellespont blocându-i astfel trupele în Europa, Xerxes s-a retras cu grosul armatei în Asia.
 
3-Invincibila Armada
Invincibila Armada este numele flotei care, în anul 1588, a fost trimisă de Filip al II-lea, regele Spaniei, pentru a transporta şi sprijini acţiunea de debarcare a armatei spaniole în Anglia. Bătălia navală care a urmat s-a înscris în contextul mai larg al conflictului dintre Spania şi Anglia, determinat de lupta pentru exploatarea bogăţiilor Lumii Noi. Invincibila Armada era alcătuită din circa 130 de nave cu un deplasament total de 58.000 tone. La bordul navelor se aflau 2.500 de tunuri, 20.000 de soldaţi, 8.000 de marinari şi 2.100 de vâslaşi.Dupa ce sunt invinsi surprinzator in batalia de la Gravelines si cum alimentele erau putine, fara apa si munitie, spaniolii decid sa se intoarca acasa. S-a stabilit o rută spre nord, dublând insulele Orkney — totul spre a evita o nouă ciocnire cu flota engleză şi pentru a profita de curenţii din Marea Nordului. Din cauza epuizării hranei şi mai ales a apei potabile, ei au fost nevoiţi să facă escală în Irlanda, ţară catolică, care se opunea Angliei protestante. În timpul aprovizionării, au pierdut câteva corăbii în scurte ciocniri cu corsarii englezi. În sfârşit, după ce au părăsit ţărmurile Irlandei, au fost surprinşi, la jumătatea lunii septembrie, de două violente furtuni care le-au pricinuit noi pierderi. La reîntoarcerea în Spania, în octombrie 1588, Armada mai dispunea de 50 de corăbii şi 10.000 de oameni obosiţi, bolnavi, înfometaţi.
 
2-Batalia de la Lepanto
In 1570, otomanii asediaza insula Cipru(pe atunci Cipru era o colonie venetiana). Astfel la cererea Papei se formeaza Liga Sfanta(1571), o alianta a statelor catolice maritime care sa ajute venetienii in lupta lor cu turcii.Lupta s-a dat in  Golful Patras din Marea Ionica in data de 7 octombrie 1571.Batalia incheiata cu o rasunatoare victorie crestina a pus capat suprematiei otomane in Marea Mediterana, otomanii pierzandu-si 210 nave din cele 250 angajate in lupta.Victoria vazuta ca un Act Divin a ridicat moralul europenilor si i-a impulsionat sa continue lupta.
 
1-Batalia de la Midway
Bătălia pentru insula Midway a fost una din acele bătălii care a schimbat cursul războiului şi a întregii istorii moderne. La şase luni după atacul surpriză al japonezilor de la Pearl Harbor, niponii au trimis formidabila lor flotă în iunie 1942 pentru a cuceri insula Midway. Odată insula cucerită, japonezii sperau să îi atragă pe americani în larg, într-o luptă decisivă. Planul amiralului japonez Isoroku Yamamoto nu a putut fi dus la îndeplinire, în special din lipsă de informaţie despre numărul şi tipul navelor americane.
Mai mult decat atat, americanii au descifrat unele mesaje japoneze, lucru ce le-a permis sa determine data si locul atacului, si sa ii prinda intr-o ambuscada pe japonezi.Lupta se incheie cu o victorie decisiva a americanilor.Japonezii pierd patru portavioane in lupta plus numerosi piloti acestea fiind daune irecuperabile ce aveau sa se simta pe parcursul razboiului.Scuzati greselile de orice fel.

Surse: wikipedia 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu